Muzeum čokolády a marcipánu v Táboře vám v prostorách třech historických domů a nově také v budově staré sýpky, nabídne na ploše přes 1300 m2 více než 100 exponátů. Expozice mapuje historii čokolády, její pěstování, dovoz do Evropy a následné zpracování do formy bonbonů, tabulek, pralinek, figurek. Muzeum se (mimo jiné) pyšní unikátní stavbou - největším čokoládovým interaktivním vlakem v ČR. Najdete tu největší čokoládové auto, čokoládovou sochu Jaromíra Jágra nebo poslední mistrovské dílo našich cukrářů, čokoládové šaty.
Druhá část muzea je pak věnována marcipánu a možnostem jeho zpracování. Uvidíte marcipánový model náměstí a dalších táborských dominant, marcipánové modely pohádek, šatičky pro panenky… K dispozici pro všechny hravé ruce jsou tvořivé dílny, kde sami můžete odlévat čokoládové pralinky, či pracovat s marcipánem.
Kinosál nabízí projekce filmů o čokoládě. Odborníky cukráře můžete pozorovat okénkem přímo z čokolatérie, kde proudí čokoláda ve fontáně.
Ideálním zakončením prohlídky muzea je pak návštěva naší Čokolaterie. Čeká tu na vás 10 vířičů s teplou čokoládou, ve které se točí čokolády různých druhů a příchutí. K odpočinku nově slouží také venkovní kavárna.
Muzeum má také vlastní prodejnu, kde zakoupíte originální suvenýry, pohlednice, knihy a samozřejmě bonbony, figurky, pralinky a mnoho dalšího.
tip NA LÉTO !!
Večerní komentované prohlídky muzea s ochutnávkou
Po celé letní prázdniny můžete navštívit muzeum i večer. Připraveny jsou komentované prohlídky, kde ochutnáte něco z naší výroby a hlavně se dozvíte o historii čokolády, o jejím pěstování. Vyvrátíme mýty a pověry a půjdete domů oslazeni a poučeni.
Prohlídka má kapacitu max 15 osob, je to eklusivní bonusová záležitost, tak neváhejte a objednávejte vstupenky již nyní. Vstupenky výhradně online předem.
Co v našem muzeu můžete vidět a prožít
- marcipánové exponáty, čokoládová socha Jaromíra Jágra, čokoládová fontána, marcipánový model Žižkova náměstí, kulturního domu Střelnice a hradu Kotnova
- historie pěstování a zpracování kakaa, historické obaly a servisy na pití čokolády, panenky v marcipánových šatech, galerii čokoládových klobouků
- pohádkový sklep, čertovské peklo, perníková chaloupka a permoníci
- čokolatérie s ochutnávkami, obchod s výrobky z muzea a nejen se sladkými suvenýry
- doprovodné akce a degustace, kurzy modelování s marcipánem a výroby pralinek
- tvořivá dílna pro všechny – vytvořte si vlastní suvenýr z marcipánu či čokolády
- výstavu AUTA - přes 30 modelů historických, kultovních, filmových aut
Zveme Vás do čokolatérie
Součástí muzea je i samozřejmě čokolatérie, kde můžete ochutnávat, relaxovat a také okénky sledovat jak se vlastně čokoládové výrobky vyrábí. Naši cukráři přímo před Vašima očima budou tvořit bonbony, pralinky, marcipánové figurky a mnoho dalšího. Zakoupit můžete i sladké suvenýry a další upomínkové předměty. Muzeum zaměstnává většinu zaměstnanců na chráněných místech v chráněné dílně. Koupí výrobku v muzeu chráněnou dílnu podpoříte.
Čokolaterie je součástí expozice muzea, proto se na její návštěvu vztahuje běžné vstupné.
Historie domu
v Kotnovské ulici č. p. 138
Dům v Kotnovské ulici č. p. 138 ve kterém má vzniknout muzeum čokolády a marcipánu se nachází v historickém jádru města Tábor. První datovaná zmínka je z roku 1546 kdy byla v domě hospoda. Další zprávy o tomto domu pocházejí až z let 1654 a 1676, kdy po skončení třicetileté války zůstal dům pustý. Kolem roku 1700 byl dům rozdělen na dva díly, aby v roce 1709 došlo opět k jejich sjednocení a stavebnímu vylepšení. V letech 1860–1863 byl dům v majetku Obce Israelitské.
Dům má mimořádně velikou rozlohu a je jedním z největších ve městě. Překvapující je zejména jeho šířka, která s přihlédnutím k traktování domu i zbytkům nejstarších konstrukcí nasvědčuje vzniku na místě tří gotických samostatných domů. Ke spojení došlo pravděpodobně v 15. st. Stavební zásahy ke kterým došlo v období renesance byly bohužel při dalších rekonstrukcích částečně odstraněny, takže nejpatrnější stopou tohoto období je fasáda domu.
Rozsáhlou rekonstrukcí prošel objekt kolem roku 1970 avšak tyto zásahy stavebně-architektonické čistotě domu nijak nepřispěly. Předposlední majitel zřídil v objektu svou galerii a tudíž byl prostor upraven k výstavnictví bez zbytečného dělení příčkami. To možná přispělo k rozhodování o využití domu, když dům v roce 2006 koupila současná majitelka.
Vzhledem k tomu, že provozuje po celé republice síť obchodů s čokoládou a marcipánem, bylo o náplni jak dům využít předem jasno. Vzrůstající zájem lidí o čokoládu je spojen s novými vědeckými studiemi o blahodárných účincích čokolády na lidský organismus.
Články v časopisech a reklama z televizních obrazovek napomáhá zájmu o čokoládu avšak velice málo lidí ví kdy a jak se čokoláda začala používat. Tento fakt také přispěl k rozhodování o smyslu a účelnosti vybudovat v objektu muzeum čokolády a marcipánu. Ukázat návštěvníkům nejen výrobu čokoládových bonbonů a marcipánových figurek, ale zavést je do historie a trochu i v jiné poloze rozšířit obzor pohledu na toto konzumní zboží.