Důležitá data v historii kakaa a čokolády
Dle nejnovějších výzkumů se již před čtyřmi tisíci lety se na území dnešního Hondurasu používaly nádoby na pití čokolády první civilizací, která znala kakaovník, byli Olmékové na území dnešního Mexika před třemi tisíci lety ve 4. st. n. l. Po zániku říše Olméků, se Mayové usadili v Yucatnu ve střední Americe. Začali zde pěstovat kakaovník a jako první uvařili hořkou tekutinu z kakaových bobů. Po pádu mayské civilizace kolem roku 900 n. l. se na území Mayů usadili Toltékové a později Aztékové.
1502 – Kryštof Kolumbus byl prvním Evropanem, který uviděl kakaové boby. Ochutnal I nápoj xocolatl, který mu nechutnal. Vzal boby na ukázku do Španělska, kde nevzbudily nijaký zájem.
1521 – po porážce Aztéků si jako první uvědomil ekonomickou hodnotu kakaových bobů Hernado Cortéz. Zakládá první plantáže a „pěstuje peníze“
1528 – Hernando Cortéz, španělský dobyvatel, přiváží kakaové boby do Evropy spolu s návodem a nástroji na výrobu kakaového nápoje.
1585 – první loď s nákladem kakaových bobů dorazila do Sevilly.
1606 – Španělé si drželi monopol na pití čokolády až do 1. poloviny 17. století. V roce 1606 přivezl benátský kupec Antonio Carletti kakao do Itálie.
1615 – Anna, španělská princezna, si vzala francouzského krále Ludvíka VII. A zavedla pití čokolády na francouzském dvoře.
1657 – po těchto událostech se pití čokolády rozšířilo do dalších evropských zemí a obliba čokolády stoupala. V tomto roce byl otevřen v Londýně první „Chocolate House“
1659 – ve Francii je zaznamenán první skutečný čokoládník – připravuje pečivo a zákusky s čokoládou.
1663 – v německém Regensburgu byla v tomto roce vynalezena pralinka. Pro francouzského vévodu du Plessis-Praslin, který zde byl na návštěvě u obchodníka Fuggera servíroval jeho kuchař marcipánový bonbón v čokoládě. Toto je první verze.
1671 – podle druhé verze kuchař vévody du Plessis-Praslin Lassagne vytvořil první pralinku – mandli pokryl karamelem. V obou případech byla pralinka nazvána podle vévody.
1678 – savojská královna Madame Reale dává povolení k výrobě čokolády čokoládníkovi Gió Antonio Ari, město Turín se stává centrem výroby čokolády.
1711 – první čokoláda se objevuje ve Vídni poté, co císař Karel VI. přesunuje svůj dvůr z Madridu do Vídně.
1728 – první čokoládovna je založena ve Velké Británii.
1737 nebo 1753 – poprvé nazývá švédský botanik Carl von Linné, zvaný Linneaus, kakaový strom Theobroma kakao – jídlo bohů.
1765 – vyrobili pánové Hanau a Baker první čokoládu v USA.
1770 – pravděpodobně nejstarší zpráva o výrobci čokolády v Praze, měšťanovi Filipovi Watzke, bytem v domě u Černého slunce v Celetné ulici č. 556/10
1780 – byl v Barceloně sestrojen první stroj na výrobu čokolády.
1804 – založena nejstarší existující německá čokoládovna Halloren Halle/Saale.
1819 – v tomto roce založil první švýcarskou čokoládovnu Francois-Louis Cailler ve Vevey, firma je dnes součástí koncernu Nestlé.
1824 – založena anglická firma Cadbury.
1826 – založení švýcarské firmy Suchard.
1828 – Holanďan Conrad van Houten jako první oddělil kakaové máslo z kakaové hmoty a vymyslel lis na čokoládu – rok 1828 je rovněž rokem založení známé čokoládovny.
1839 – založena pražská firma Luna, považovaná za nejstaršího výrobce čokolády u nás.
1847 – byl vyrobena první tabulka anglickou firmou Fry and Sons z Bristolu.
1865 – v Turíně vynalezena italská čokoládová specialita gianduja zakladateli firmy Caffarel Prochet.
1866 – založena firma Nestlé.
1875 – vyvinul Švýcar Daniel Peter první mléčnou čokoládu, čímž dal základ proslulé švýcarské mléčné čokoládě. Firma je dnes součástí koncernu Nestlé.
1879 – vyvinul Švýcar Rodolphe Lindt první čokoládu, která se rozpouštěla na jazyku – způsob zpracování kakaové hmoty nazval konšování, zároveň zakládá vlastní firmu.
1890 – Ant. Maršner začíná vyrábět orientální cukrovinky, což byl základ pozdější firmy Orion.
1898 – založena firma Zora Olomouc.
1894 – založena největší americká firmy Hershey.
1900 – ceny dvou základních surovin pro výrobu čokolády – kakaa a cukru se výrazně snižují, tím se dostává čokoláda i ke střední vrstvě. V této době se objevují první balené čokoládové tabulky.
1901 – vyrobena první čokoláda Milka švýcarskou firmou Suchard.
1905 – vyrobena mléčná čokolády Dairy Milk anglické firmy Cadbury.
1908 – světlo světa spatřila švýcarská specialita Toblerone firmy Tobler.
1910 – v tomto období se přesouvá pěstování kakaových bobů ze střední a jižní Ameriky do Afriky a Asie.
1912 – založena firma Koukol a Michera v Kutné Hoře.
1912 – Belgičan Jean Neuhaus vynalezl pravou belgickou pralinku.
1913 – byla vyrobena první plněná čokoláda švýcarskou firmou Séchaud. Ve stejném roce Belgičan Jean Neuhaus vynalezl čokoládové bonbony – pralinés a začala tak zlatá éra belgické čokolády, která je vyhlášená svou kvalitou. Manželka Jeana Neuhause vynalezla i speciální obal na pralinky, tzv. ballotin.
1914 – založena Rudolfem Pachlem známá pražská firma Rupa.
1922 – poprvé uvedena na trh italská specialita Baci (polibek) firmou Perugina.
1956 – Mon Chéri italské firmy Ferrero se objevuje na trhu.
1985 – začíná nová čokoládová revoluce – francouzská firma Valrhona jako první vyrábí čokoládu z vysoce jakostních bobů z jednotlivých pěstitelských oblastí.
1989 – švýcarská firma Lindt uvádí na trh 70% hořkou čokoládu.