Degustace neboli ochutnávka je zážitková záležitost, kdy máte možnost porovnat různé chuti degustované potraviny či nápoje. Běžné jsou degustace vína nebo piva, degustace exotických potravin. Degustovat můžeme však i čokoládu. A nikdy nebude degustace stejná.
Na ochutnávku čokolády vlastně můžete chodit pořád dokola. Čokolád je totiž tak obrovské množství, že nikdy to nebude stejné. Tématem mohou být plantážní či origine čokolády - zde můžete porovnat chuť třeba čokolády Mexiko, která je vyrobena z kakaových bobů z Mexika, ovšem vždy jiným výrobcem. Lze také zjistit chuťový rozdíl mezi "bean to bar" čokoládami, které mají stejný základ v bobech, ale jiné zpracování v rukách čokolatiéra. Při degustaci se ochutnávají také pralinky a jejich náplně, kombinace čokolády s tím co je uvnitř, tloušťka stěn pralinky mnohdy rozhoduje o výsledné chuti.
Zkrátka a dobře. Čokoláda má milion podob a kdo se v ní chce alespoň malinko vyznat a naučit se jí jíst, měl by pravidelně degustace navštěvovat. V našem muzeu degustace pořádáme, pořádáme je i na přání pro firmy mimo zdi našeho muzea. Ovšem hlavní místo pro degustaci různých čokolád jsou naše festivaly - 10.10. v Táboře a nově 2.5. v Třeboni. A jak říká Pavel Maurer "nejezte blbě", tak u čokolády to platí dvojnásob.