Asi každý ví, že marcipán je směs mandlí a cukru a že to je hmota určená především k dekorování dortů, zákusků, výrobě figurek.
Marcipán ale může být různě procentní, čím větší podíl mandlí, tím je výsledná hmota tmavší a lepší na chuť. Méně procentní marcipán se zase s oblibou používá na výrobu figurek a dekorací, protože se s ním lépe pracuje, je mnohem tvárnější a nedrolí se vám v rukách. Persipán je směs meruňkových pecek a cukru, je lehce nakyslý, zbarvený po meruňkách do oranžova a u nás téměř neznámý. Pistácie se zase používají do hmoty, která je nazelenalá, má specifickou chuť a tento "marcipán" je základem slavných Mozartových koulí.
Chcete-li vědět víc, pak přijeďte do muzea Třeboň v marcipánu. Ke každé vstupence dostanete degustační setík zdarma. Doporučujeme návštěvu Třeboně spojit i s táborským muzeem - společná vstupenka do obou expozic je cenově super výhodná. Lze zakoupit i online na www.sladkavstupenka.cz